Het Wendy en Peter Pan Syndroom; problemen in een Sprookjeshuwelijk

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 09:27
wendy, peter pan, syndroom, relatieproblemen, sprookjeshuwelijk, peter pan syndroom

Wendy en Peter Pan, wie kent ze niet? Het sympathiek Disney koppel wat symbool staat voor een man/vrouw relatie waarbij de partners complementair zijn aan elkaar. Ze vullen elkaar prima aan. Maar is dat wel zo'n ideale combinatie? En hoe realistisch is het? Sprookjes geven ons rolmodellen en vertellen ons mooie en vaak moralistische verhalen. Toen er nog geen schrift en boekdrukkunst bestond, vertelden mensen verhalen. De verhalenvertellers trokken van stad tot stad om hun belevingen maar ook de mythes en sagen te vertellen voor een paar dukaten. Verhalen met een boodschap. Verhalen die je belangrijke informatie gaven, levenslessen leerden of vertelden hoe je leven moest, die het verschil tussen goed en kwaad duidelijk maakten. 

De complementaire relatie van Peter en Wendy

Wendy en Peter zijn een leuk koppel. Peter is de man die eigenlijk nooit volwassen wordt. De man die avontuurlijk is, graag er op uit trekt, dingen doet die niet altijd door de beugel kunnen maar waar je wel een hoop lol mee kan beleven. Peter is meer het uitgaanstype. Een jongensachtige man die regels nog wel eens aan zijn laars lapt als het zo uit komt en voornamelijk met zichzelf bezig is en wat hij belangrijk vindt. Hij wist Wendy met haar wat timide en serieuze kant altijd op te vrolijken en ze was al snel gecharmeerd van hem. Zo'n vrolijke vent die nergens een probleem in ziet en zo lekker zorgeloos leefde, dat trok haar wel.

Wendy is het zorgzame type

Wendy is het verstandige en ietwat voorzichtige meisje. Ze durft niet zoveel, ze is voornamelijk een zorgzaam type. Wendy is het type vrouw wat anderen altijd op de eerste plaats zet en dan pas aan zichzelf denkt. Ze vindt het belangrijk dat anderen zich goed voelen en zorgt graag voor hen. Ze is pas echt gelukkig als anderen gelukkig zijn.  Ze stelt zich dienstbaar op in haar gezin en zorgt er voor dat niemand wat tekort komt en veilig is.  Wendy geeft de kinderen een veilige basis, een warm nest met haar liefdevolle beschermende kant. 

Relatieproblemen in een sprookjeshuwelijk

Toch kan dit rollenpatroon in de toekomst voor problemen gaan zorgen, als Wendy en Peter wat ouder worden. Wendy zit in het traditionele oude model van de vrouw als moeder zoals we deze ook terug zien in de rol van Maria in de bijbel of in de rol van moeder Wemel in Harry Potter. Een rol die veel vrouwen van nature past en waar ze in groot gebracht zijn. Een rol die je ook enorm op kan breken als je in de overgang of menopauze komt en je nestje leeg is omdat de jongen zijn uitgevlogen. Als de moeder hormonen oestrogeen en progesteron er mee ophouden. Wanneer je min of meer klaar bent met zorgen voor al die anderen en aan jezelf toe gaat komen. Voor de ene vrouw een bevrijding, voor de andere vrouw een groot gemis.

De midlife crisis; het einde van het sprookje

Peter kan tegenstrijdige gevoelens gaan krijgen als zijn midlife nadert. Je kan dan toch niet meer de avontuurlijke jongen uit gaan hangen... alhoewel? Peter zal een Harley kopen of een cabrio en misschien ruilt hij Wendy wel in voor de jongere Tinkerbell die rondom hem heen blijft fladderen en hem de jeugdigheid weer laat voelen van toen hij Wendy leerde kennen. Die hem soms wat elfenstof in de ogen strooit, waarbij hij zich weer jong en energiek voelt. Hij gaat voor een nieuwe ronde.

Wendy heeft zichzelf al die jaren behoorlijk verwaarloosd, zichzelf op de laatste plaats gezet en komt nu bedrogen uit. Ze voelt zich gebruikt, afgedankt en in de steek gelaten. Ze had gehoopt op nog een mooie tijd samen met Peter. Samen oud worden, een gouden toekomst maar helaas is het anders gelopen en heeft ze te maken met de mooie jonge Tinkerbell. Tink zorgt er voor dat ze haar aanwinst met haar jeugdige betovering vasthoudt. Ze heeft Peter in haar magische macht met zijn verlangen naar een tweede jeugd. Wendy heeft het gevoel daar nooit tegenop te kunnen.

Is er nog een toekomst samen mogelijk?

Het sprookje lijkt ten einde te komen en Wendy en Peter zitten ontevreden op de bank en weten niet meer hoe nu verder. De kids zijn groot en er is weinig wat hen nu nog bindt. Hoe moet het nu verder?  Het wordt tijd voor een nieuw verhaal. Een nieuw hoofdstuk, een nieuw verhaal.. ze verlangen naar een 'ze leefden nog lang en gelukkig'. De vraag is wat er mogelijk is? 
Wellicht kan relatietherapie hier nog uitkomst bieden en kunnen we de gevoelens van Peter en Wendy uitdiepen, die ze nog voor elkaar hebben? Hoe zien zij elkaar? Hoe zien zij de toekomst? Is er nog voldoende 'houden van' om het sprookje nieuw leven in te blazen of is het sprookje afgelopen? 

RTL nieuws artikel: Als je man een groot kind blijft

Dit artikel komt van de oude Minerva Counseling website en is hier opnieuw gepubliceerd. RTL nieuws interviewde mij indertijd als relatietherapeut hierover en maakte er een interessant nieuwsitem van. Je kan het hier teruglezen.

Wil je meer informatie of hulp bij relatieproblemen? Neem dan gerust contact op. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.