Stop met jezelf Negatief Vergelijken!

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 09:02
appels met peren vergelijken; blijf vooral jezelf

Misschien herken je het wel - die neiging om jezelf naar beneden te halen door jezelf te meten met anderen. Maar laten we eerlijk zijn, het brengt ons nergens. Dus laten we stoppen met deze schadelijke gewoonte. Het begint allemaal met de alomtegenwoordige invloed van sociale media. We scrollen eindeloos door onze feeds en worden overspoeld met foto's en updates van mensen die alleen hun beste kant laten zien. Ze lijken altijd op hun best te zijn, altijd op avontuur te gaan en altijd succesvol te zijn. En wat doen we dan? We vergelijken onszelf direct met deze glansrijke beelden en voelen ons direct tekortschieten.

Perfecte foto's, gelukzalige glimlachen en altijd succesvol

Maar laten we even stilstaan bij het feit dat sociale media slechts een selectieve kijk bieden op het leven van anderen. Het zijn de hoogtepunten, de zorgvuldig gekozen momenten die worden gedeeld. Achter die perfecte foto's en gelukkige glimlachen schuilen ook angsten, onzekerheden en worstelingen waar we geen weet van hebben. 

En laten we niet vergeten dat vergelijken zinloos is. Ieder van ons heeft zijn eigen pad, zijn eigen talenten en zijn eigen tempo. Wat voor de ene persoon succes betekent, kan voor een ander totaal anders zijn.  Het is belangrijk om je dit te realiseren en jezelf eraan te herinneren dat je je eigen unieke pad bewandelt.

Waarom blijven we onszelf vergelijken?

Het zit diep geworteld in onze menselijke aard. We hebben de neiging om onze eigenwaarde te laten afhangen van hoe we ons verhouden tot anderen. We vergeten dat we allemaal uniek zijn en dat ons waarde niet afhankelijk is van externe vergelijkingen.

Dus laten we samen een positieve verschuiving maken. Laten we ons richten op zelfacceptatie en zelfliefde. Hier zijn enkele praktische stappen die we kunnen nemen om onszelf te bevrijden van die negatieve vergelijkingsval:

  1. Bewustwording: Wees je bewust van wanneer je jezelf begint te vergelijken en erken dat dit schadelijk is voor je eigenwaarde en welzijn. 

  2. Dankbaarheid uiten: Richt je aandacht op wat je wel hebt en waar je dankbaar voor bent in je leven. Richt je op je eigen successen en prestaties, hoe klein ze ook lijken. Noteer elke dag drie dingen waar je dankbaar voor bent.

  3. Wees je eigen supporter: Ontwikkel een innerlijke dialoog van zelfliefde en positiviteit. Spreek jezelf toe zoals je een goede vriend(in) zou doen en geef jezelf de erkenning en aanmoediging die je verdient.

  4. Beperk je blootstelling aan sociale media: Wees selectiever in je gebruik van sociale media en herinner jezelf eraan dat het slechts een stukje van de puzzel is, geen volledig beeld van iemands leven. En vaak nog in scene gezet ook.

  5. Vergelijk jezelf met jezelf: Richt je op je eigen groei en vooruitgang. Vergelijk waar je nu staat met waar je vroeger was en vier je persoonlijke ontwikkeling.

  6. Omring jezelf met positieve invloeden: Breng tijd door met mensen die je inspireren, ondersteunen en aanmoedigen om jezelf te zijn, die je waarderen om wie je bent en die houden van jouw authenticiteit.

Stop met vergelijken en start met zelfacceptatie

Laten we de zelfacceptatie en het stoppen met vergelijken vooral voorrang geven in ons leven. Laten we onszelf vieren voor wie we zijn en de unieke bijdrage die we aan de wereld te bieden hebben. Laat ons streven naar een wereld waarin we elkaar aanmoedigen in plaats van elkaar naar beneden halen.

Jij bent uniek, jij bent waardevol en jij bent meer dan genoeg... gewoon omdat jij, jij bent.

Worstel je met eigenwaarde en negatief zelfbeeld? Neem dan gerust contact op voor hulp of begeleiding hiermee. 

 

Als je een vis enkel beoordeelt op zijn talent om in een boom te klimmen... 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.