Overwinnen van hondenfobie; behandeling en tips

Gepubliceerd op 20 juli 2023 om 09:58
werken met de hond in de praktijk vanwege een hondenfobie

Hondenfobie, ook bekend als kynofobie, is een veelvoorkomende angstprobleem waarbij mensen een intense en irrationele angst voelen voor honden. Deze fobie kan een aanzienlijke negatieve invloed hebben op het dagelijks leven van degenen die eraan lijden, omdat honden vaak als huisdieren worden gehouden en vaak aanwezig zijn in openbare ruimtes of zodra je de straat op gaat. Gelukkig is hondenfobie goed behandelbaar, en met de juiste benadering kunnen mensen hun angst overwinnen en een positieve interactie met honden ontwikkelen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van hondenfobie en verschillende behandelingsmethoden en tips om deze fobie effectief aan te pakken.

Oorzaken van Hondenfobie

Hondenfobie kan om verschillende redenen ontstaan en kan voortkomen uit negatieve ervaringen, trauma's of aangeleerde angst. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 1. Traumatische ervaringen: Een negatieve ervaring met een hond, zoals een bijtincident in de kindertijd, of een hond die in een keer heel hard blafte of uitviel bij een kind, kan een diepe impact hebben en angst en fobieklachten in de toekomst teweegbrengen.

 2. Aangeleerd gedrag: Kinderen kunnen de angst van hun ouders of andere familieleden voor honden overnemen en deze angst blijft vaak voortbestaan tot in de volwassenheid.

 3. Gebrek aan blootstelling: Mensen die nooit veel interactie hebben gehad met honden, kunnen angstig reageren vanwege de onbekendheid met het gedrag van honden.

 4. Mediabeelden: Negatieve portrettering van honden in films, tv-programma's of nieuwsberichten kan bijdragen aan het ontstaan van angst voor honden.

Behandelingsmethoden voor Hondenfobie

Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingsmethoden voor hondenfobie. Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon anders is, dus het kan nodig zijn om meerdere methoden te combineren om succesvol te zijn. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 1. Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een van de meest effectieve therapieën voor het behandelen van fobieën. Het richt zich op het identificeren van negatieve gedachten en overtuigingen over honden en helpt deze te vervangen door realistische en positieve gedachten. Exposuretherapie, een onderdeel van CGT, omvat stapsgewijze blootstelling aan honden om de angst te verminderen.

 2. Desensibilisatie: Hierbij wordt de persoon geleidelijk aan honden blootgesteld, beginnend met foto's of video's en geleidelijk aan overgaand op persoonlijke ontmoetingen met mijn therapie hond Mila en later ook buiten met andere honden. Dit helpt de angstrespons te verminderen en het vertrouwen in de eigen omgang met honden, op te bouwen.

 3. EMDR:  dit wordt bij mij in de praktijk vaak als ondersteunende interventie ingezet als het proces met de desensibilisatie vastloopt.

 4. Hondentraining: We werken samen met therapie hond Mila (zie afbeelding boven) om te begrijpen hoe honden reageren, hoe ze communiceren en hoe je zelfverzekerd en veilig met honden kunt omgaan.

Tips voor het overwinnen van Hondenfobie

Naast professionele behandeling zijn hier enkele tips die mensen met hondenfobie kunnen helpen:

 1. Informeer jezelf: Lees boeken of artikelen over honden, hun gedrag en lichaamstaal. Het begrijpen van honden en hondentaal kan de angst verminderen. Dit komt in de therapie ook aan de orde in de vorm van psycho educatie.

 2. Vermijd confrontatie zonder begeleiding: Probeer honden niet te benaderen zonder de aanwezigheid van een ervaren hondenbezitter of trainer. Niet elke hond is geschikt om een hondenfobie mee aan te pakken. De hond dient hiermee vertrouwd en getraind te zijn om goed om te gaan met mensen met angst. 

 3. Communiceer met hondenbezitters: Praat met mensen die honden hebben en begrijp hun ervaringen. De meeste hondenbezitters zijn begripvol en bereid om te helpen. Hou rekening er mee dat niet elke hond hetzelfde is. Sommige honden zijn heel rustig en kalm, andere springerig, speels of druk. Het zijn net mensen.. 

 4. Stel realistische doelen: Neem kleine stapjes bij het overwinnen van de fobie en wees geduldig met jezelf. In therapie werk je met een nauwkeurig vastgesteld stappenplan wat bij jou past.

 5. Blijf positief: Vermijd negatieve zelfpraat en beloon jezelf voor elke vooruitgang die je boekt, hoe klein ook.


Van verlammende angst naar vrijheid!

Hondenfobie kan een verlammende angst zijn, maar het is een behandelbare aandoening. Met de juiste aanpak, waaronder therapie, desensibilisatie en educatie, kunnen mensen met hondenfobie hun angst overwinnen en een positieve relatie met honden ontwikkelen. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en professionele begeleiding te vragen om het proces soepel te laten verlopen. Met volharding en inzet kan iedereen met hondenfobie leren omgaan met hun angst en deze sterk te verminderen tot een normaal niveau van voorzichtigheid met vreemde honden. 

Wil je graag van je hondenfobie af? Laat Mila je helpen en we werken dan samen met haar naar een fobie vrij leven. 

 

Hoe een puppy iemand helpt met hondenangst

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.