Kun je falen als moeder? Wanneer is het goed genoeg?

Gepubliceerd op 19 augustus 2023 om 17:31
moederschap; falen als moeder, moeder zijn

Moederschap, dat is nogal wat, toch? Het is vaak vanaf de zwangerschap (of al daarvoor!) een achtbaan van emoties, van geweldige momenten tot super lastige situaties. Moederschap is een van de meest voorkomende rollen in het leven van een vrouw. Het omvat een breed scala aan verantwoordelijkheden; van het verzorgen van een hulpeloze baby tot het bieden van ondersteuning bij lastige pubers en het bijdragen aan de algemene ontwikkeling van het kroost. Hoewel het moederschap vol liefde en vreugde kan zijn, is het ook een mentale opgave die samen gaat met twijfels, uitdagingen en zelfreflectie. Een van de diepgewortelde angsten die veel moeders ervaren, is de angst om te falen. Maar is het eigenlijk mogelijk om te falen als moeder?  

De Druk van Perfectie

In de moderne samenleving worden moeders vaak geconfronteerd met onrealistische beelden, verwachtingen en sociale druk. Sociale media, tijdschriften en televisie tonen vaak beelden van "perfecte" moeders die erin slagen om zowel hun relatie, carrière als gezin vlekkeloos te laten draaien. Deze ideale beelden kunnen leiden tot het gevoel van ontoereikendheid bij moeders die worstelen met het jongleren van de verschillende rollen als partner, moeder en werknemer met de daarbij behorende verantwoordelijkheden. De drang om perfectie na te streven kan de angst om te falen versterken. Veel moeders in mijn praktijk spraken hun twijfels over zichzelf uit als moeder 'hou ik wel genoeg van mijn kind? doe ik het wel goed?' of 'ik heb dingen in het verleden niet goed gedaan, nu heb ik het verpest!' 

Persoonlijke definitie van succes

Het begrip falen in het moederschap is complex en subjectief. Wat voor de ene moeder een teken van falen kan zijn, kan voor een andere moeder een teken van succes zijn. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het opvoeden iets unieks is en dat er geen one-size-fits-all benadering is voor het opvoeden. Wat telt als succesvol moederschap moet worden bepaald door factoren als de liefde, zorg en actie die een moeder biedt en wat ze investeert in het welzijn van haar kind. Het gaat om het bieden van een veilige omgeving waarin de kinderen kunnen groeien en gedijen ondanks de obstakels die zich onderweg voordoen. Ik leer moeders (en vaders) dat er ook zoiets bestaat als 'goed genoeg ouderschap'. Wanneer doe ik het goed genoeg? En wat kan je doen als het een keer niet zo lekker ging? 

Groei door Uitdagingen

In plaats van falen te zien als een absolute mislukking, kan het waardevol zijn om het te zien als een kans voor persoonlijke groei. Elke moeder zal zeker te maken krijgen met momenten van onzekerheid, vermoeidheid en zelfs fouten. Deze uitdagingen maken deel uit van het leerproces en bieden kansen om te evolueren als individu en als ouder. Het is essentieel om te erkennen dat fouten maken geen onoverkomelijke hindernis is, maar eerder een kans om te leren, om jezelf te verdiepen en soms zelfs opnieuw uit te vinden als persoon. Vaak krijg je meer begrip voor je eigen ouders als je door dezelfde fasen heen gaat met je eigen kinderen. Het geeft nieuwe inzichten om het opvoeden vanuit de rol van moeder dit keer, mee te maken.

Samenwerking en Ondersteuning

Moederschap hoeft geen solitaire reis te zijn. Het accepteren van hulp en het zoeken naar ondersteuning van familie, vrienden en andere mensen binnen de gemeenschap kan van onschatbare waarde zijn. Door ervaringen en advies te delen, kunnen moeders een gevoel van saamhorigheid en begrip vinden. Het ervaren dat andere moeders vergelijkbare uitdagingen doormaken, kan de druk verminderen en het gevoel van falen verzachten. Ik heb ooit cursussen Positief Opvoeden gegeven en de cursussen hadden een geweldige impact en meerwaarde, juist door de groep die samen met de aangereikte stof aan de slag ging thuis en hun ervaringen later met elkaar konden delen. Tips en handvatten werden uitgewisseld en bleken van onschatbare waarde. Het gevoel er niet alleen voor te staan maar ook dat er ruimte is voor het experimenteren met je opvoedstijl. Samen sta je sterker. Een bekend Afrikaans gezegde 'it takes a village to raise a child' is best wel waar. 

Niemand is perfect en juist van fouten kan je leren

Het idee van falen als moeder is een beladen en complex onderwerp. Het is belangrijk om in te zien dat niemand perfect is en dat fouten maken hoort bij elke vorm van het ouderschap. In plaats van te streven naar onbereikbare perfectie, kunnen moeders streven naar liefde, zorg en groei. Elke hindernis biedt een kans om sterker te worden en een betere versie van jezelf te worden. Moederschap gaat niet over perfect zijn, maar over authentiek en liefdevol zijn ook al zit je er wel eens naast. 

Wil je hulp of begeleiding als ouder in het opvoedproces? Neem dan gerust contact met me op.

 

Goed genoeg ouderschap

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.