De Flow ervaring; volledig opgaan in je bezigheden

Gepubliceerd op 3 september 2023 om 22:27
flow ervaring, moeiteloos, laten stromen, hyperfocus

Heb je ooit die momenten meegemaakt waarop je zo diep in een activiteit verzonken raakte dat je de tijd vergat en moeiteloos alles leek te doen? Dat, is wat psychologen "Flow" noemen. En het kan een game-changer zijn in je zoektocht naar mentaal welzijn.

Wat is Flow?

Flow is een psychologische toestand waarin je volledig opgaat in een activiteit. In deze staat voel je je uiterst gefocust, gemotiveerd en voldaan. De wereld om je heen vervaagt, en je bent volledig betrokken bij wat je doet. Het is als een mentale toestand van opperste productiviteit en voldoening.

Stressvermindering door Flow

Veel mensen ervaren stress of overspannenheid. Flow kan hier een krachtig tegengif voor zijn. Wanneer je leert hoe ze jezelf kunt verliezen in een positieve activiteit, kan je stress verminderen en je veerkracht vergroten. Het kan van alles zijn, van kunst tot sport, muziek of meditatie. Het doel is om een activiteit te vinden die je boeit en in de hyperfocus brengt.

Flow en Angstmanagement

Mensen met angst of paniekklachten kunnen enorm profiteren van Flow. Doorje te richten op een taak waarin je volledig opgaat, kan je de aandacht wegleiden van angstige gedachten en fysieke symptomen. Het kan dienen als een krachtige afleiding en je helpen omgaan met angst op een gezonde manier.

Hoe kun je Flow bevorderen?

1. Identificeer persoonlijke interesses: Ontdek je persoonlijke interesses en passies. Flow treedt vaak op wanneer iemand zich bezighoudt met iets waar ze gepassioneerd over zijn. Dit kan variëren van kunst, muziek en sport tot lezen, schrijven, tuinieren, of zelfs koken.

2. Stel realistische doelen: Stel haalbare doelen in de gekozen activiteit. Flow komt vaak voor wanneer de uitdaging en vaardigheden in balans zijn. Als de doelen te moeilijk zijn, kan dit leiden tot frustratie, en als ze te eenvoudig zijn, kan het verveling veroorzaken.

3. Creëer een omgeving voor Flow: Creër een omgeving die bevorderlijk is voor Flow. Een rustige en comfortabele plek  met de juiste hulpmiddelen en zonder al teveel afleiding.

4. Mindfulness en meditatie: Mindfulness- en meditatietechnieken traint je om meer in het moment te leven en je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Dit kan de weg vrijmaken voor Flow-ervaringen.

5. Oefen geduld: Flow ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Neem de tijd om je Flow-activiteit te verkennen en te ontwikkelen.

6. Leer acceptatie: Flow kan worden verstoord door negatieve zelfkritiek of perfectionisme. Accepteer jezelf zoals bent en fouten zijn enkel leermomenten. Deze mindset helpt je om meer ontspannen te zijn.

7. Introduceer variatie: Experimenteren met verschillende activiteiten en nieuwe uitdagingen aangaan maakt dat je nieuwe passies kan ontdekken.  

8. Beoefen samen Flow in relaties: In relaties kan je samen activiteiten vinden die beiden in de Flow-staat brengen. Dit kan bijdragen aan een diepere verbinding en positieve interacties.

 

Het bevorderen van Flow kan een krachtig hulpmiddel zijn om stress te verminderen, angst te beheersen en relaties te verbeteren. Door deze principes toe te passen, kan je meer zelfvertrouwen opbouwen en een diepere verbinding met jezelf en anderen ervaren. Wil je hulp bij angst, stress of paniekklachten? Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.

 

Flow by Mihaly Csikszentmihaly Animation (engelstalig)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.