Angst en Stress Beheersen met de Nervus Vagus: Praktische Tips

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 17:41

De Nervus Vagus, ook wel bekend als de 'zwervende zenuw', speelt een belangrijke rol in ons lichaam en kan een belangrijke bondgenoot worden in je zoektocht naar mentale rust en welzijn.

Wat is de Nervus Vagus?

De Nervus Vagus is een van de belangrijkste zenuwen in ons autonome zenuwstelsel. Het is de langste zenuwbaan in het lichaam en deze strekt zich uit van je hersenen tot aan je buik en heeft invloed op verschillende lichaamsfuncties waaronder:  

 1. Regulatie van de hartslag: De Nervus Vagus heeft invloed op de hartslag en kan deze vertragen. Dit draagt bij aan een evenwichtige en gezonde hartfunctie.

 2. Ademhaling: Het beïnvloedt de ademhaling door de activiteit van de ademhalingsspieren te reguleren. Het stimuleren van de Nervus Vagus kan leiden tot diepere ademhaling en ontspanning.

 3. Spijsvertering: Deze zenuw speelt een rol in de spijsvertering door signalen naar de maag en darmen te sturen, waardoor de vertering van voedsel wordt geoptimaliseerd.

 4. Spraak en keel: De Nervus Vagus controleert de bewegingen van de keel en het strottenhoofd, wat cruciaal is voor spraak en slikken.

 5. Communicatie tussen de hersenen en organen: Het fungeert als een belangrijke communicatieverbinding tussen de hersenen en verschillende organen in het lichaam, waardoor het autonome zenuwstelsel wordt gereguleerd.

 6. Stressrespons en ontspanning: De Nervus Vagus heeft een cruciale rol bij het activeren van de ontspanningsrespons van het lichaam, waardoor het stressniveau kan worden verlaagd. Dit is waardevol bij het omgaan met angst en stress.

De Nervus Vagus en je mentale gezondheid

De Nervus Vagus fungeert dus als een soort brug tussen je lichaam en je geest. Het heeft de kracht om je lichaam te kalmeren, wat op zijn beurt je geest kan helpen kalmeren. Hier zijn enkele tips over hoe je de Nervus Vagus kunt inzetten om angst, stress en spanningen te verminderen:

 1. Diepe ademhalingsoefeningen: Een van de snelste manieren om de Nervus Vagus te activeren, is door diepe, langzame ademhalingsoefeningen te doen. Neem diep adem door je neus, houd even vast, en adem dan langzaam uit via je mond. Herhaal dit enkele minuten en voel hoe je lichaam zich ontspant.

 2. Mediteren en mindfulness: Meditatie en mindfulness kunnen je helpen om in contact te komen met je lichaam en geest. Door je bewust te worden van je ademhaling en je lichaamssensaties, stimuleer je de Nervus Vagus om je te kalmeren.

 3. Sociale verbindingen: De Nervus Vagus is ook verbonden met sociale interacties. Tijd doorbrengen met vrienden en geliefden, of gewoon een goed gesprek voeren, kan helpen om de Nervus Vagus te activeren en je stressniveau te verlagen.

 4. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de Nervus Vagus versterken. Zelfs een ontspannen wandeling in de natuur kan wonderen doen voor je mentale welzijn.

 5. Yoga en Tai Chi: Deze oefeningen combineren beweging met ademhaling en kunnen de Nervus Vagus stimuleren. Ze zijn geweldige manieren om zowel fysieke als mentale spanning los te laten.

Het begrijpen en activeren van je Nervus Vagus kan een waardevolle aanvulling zijn op je zelfzorgroutine. Het kan je helpen om beter om beter om te gaan met angst, stress en spanningen, en een gevoel van welzijn bevorderen.

 

Nervus Vagus uitleg door Dr. Stephen Porges (engelstalig)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.