Wat is geluk? Waar word je nou echt gelukkig van?

Gepubliceerd op 9 september 2023 om 13:16
gelukkig zijn, gelukkig worden, geluksfactoren

Een vers gebakken broodje, een mooi gesprek, een leuke activiteit. Laten we het hebben over wat mensen gelukkig maakt. In mijn werk als psychosociaal therapeut heb ik vaak gezien dat geluk voor iedereen anders kan zijn, maar er zijn enkele gemeenschappelijke elementen die bijdragen aan het gevoel van geluk en kwaliteit van leven. Geluk is de mate waarin iemand zich goed en tevreden voelt over zichzelf en zijn leven.

Wat zijn de geluksfactoren? 

We zoeken het vaak in dure spullen, nog meer kleding, verre reizen of een dure auto maar geluksfactoren zijn dichterbij dan je denkt. Geluk is voor zowat 50 procent genetisch bepaald, 10 procent wordt bepaald door concrete leefomstandigheden, de overige 40 procent is "maakbaar", aldus de KU Leuven.  Je kan er zelf dus invloed op uit oefenen, om je geluksgevoel te vergroten. 

1. Verbondenheid met anderen

Een van de belangrijkste bronnen van geluk in het leven van mensen is de kwaliteit van hun relaties. Mensen gedijen het beste wanneer ze zich positief verbonden voelen met anderen, of het nu gaat om familie, vrienden of romantische partners. Het hebben van ondersteunende relaties waarin je je begrepen, gezien, geliefd en gewaardeerd voelt, kan aanzienlijk bijdragen aan je geluksgevoel.

2. Voldoening in werk en passies

Werk neemt een groot deel van ons leven in beslag, dus is het geen verrassing dat voldoening halen uit je beroep een bron van geluk kan zijn. Dit geldt ook voor het nastreven van passies en hobby's die je vreugde brengen. Het gevoel hebben dat je iets zinvols doet en dat je talenten benut, kan je gelukkig maken. Een normale werkweek met een goede balans in inspanning en ontspanning helpt je om gezond te blijven. Doe wat jij belangrijk vindt, niet hoe anderen vinden dat je moet zijn.

3. Gezondheid en welzijn

Lichamelijke en geestelijke gezondheid spelen een cruciale rol in ons geluk. Goed voor jezelf zorgen, regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende rust nemen, dragen bij aan een positieve gemoedstoestand. Probeer middelengebruik en verslavingsgedrag te voorkomen of te matigen. Teveel alcohol, roken, drugs of medicatie is slecht voor je lichaam maar denk ook eens aan de hoeveelheid tijd die je achter een scherm door brengt wat niet zo goed is voor je ogen en je lichaam (houding).

4. Persoonlijke groei en ontwikkeling

Mensen gedijen wanneer ze groeien en nieuwe dingen leren. Het streven naar persoonlijke doelen en het overwinnen van uitdagingen kan een gevoel van voldoening en geluk bevorderen.  Belemmerende en blokkerende factoren uit de weg ruimen, nieuwe inzichten krijgen in jezelf en de ander, speels blijven, talenten ontwikkelen, het maakt allemaal gelukkig en kan zelfs een Flow ervaring opleveren.

5. Dankbaarheid en mindfulness

Het cultiveren van dankbaarheid en het in het moment leven kunnen ook je geluksniveau verhogen. Het is belangrijk om te waarderen wat je hebt en te genieten van de kleine dingen in het leven. Het maakt je bewuster van hoeveel er wel goed gaat. Dit kan helpen om negatieve gedachten en gevoelens te verminderen. De kunst van gelukkig zijn is om geluk te halen uit de kleine dingen in het leven.

6. Zelfinzicht en emotieregulatie

Het begrijpen van onze eigen gedachten en emoties, evenals het vermogen om ze effectief te reguleren, zijn belangrijke geluksfactoren. Meer inzicht krijgen in jezelf en goed omgaan met stress, angst en andere uitdagingen geeft je meer zelfvertrouwen en dat voelt goed.

Voor elke minuut dat je boos bent, verlies je 60 seconden van geluk.
Ralph Waldo Emerson

7. Sociale steun en netwerken

Een sterk sociaal netwerk en de aanwezigheid van ondersteunende mensen in ons leven dragen bij aan ons geluk. Het hebben van mensen om op terug te vallen in moeilijke tijden kan een groot verschil maken.

Het is de moeite waard om te onthouden dat geluk voor iedereen anders is, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Het integreren van deze elementen in je leven kan bijdragen aan een groter gevoel van welzijn en geluk. Als je meer wilt weten over hoe je deze concepten kunt toepassen om geluk te bevorderen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Het is mijn doel om mensen te helpen meer bewust te worden van hoe hun psyche werkt en hen te begeleiden naar een beter gevoel over henzelf en hun leven. 

 

Vertel eens.. Waar word jij gelukkig van?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.