Wat is traumasensitief werken?

Gepubliceerd op 14 september 2023 om 13:16
trauma zorg, traumsensitieve hulp, trauma

Als je op zoek bent naar hulp om te herstellen van traumatische ervaringen, is het begrijpen van traumasensitieve zorg essentieel. In dit artikel wil ik je inzicht geven in wat traumasensitieve zorg inhoudt en waarom het een waardevolle benadering kan zijn voor jouw herstel.

Wat is traumasensitieve zorg?

Traumasensitieve zorg is een benadering in de hulpverlening die zich richt op het begrijpen en respecteren van de impact van trauma op mensen. Traumaslachtoffers hebben vaak last van specifieke traumasymptomen soms zelfs zonder dat ze door hebben dat de symptomen van trauma afkomstig zijn zoals: slaapproblemen, nachtmerries, flashbacks, stemmingswisselingen, eetstoornissen, verslavingen, depressies, zelfbeeld problemen, minderwaardigheidsgevoelens, schaamte of schuldgevoelens, moeite met grenzen, please gedrag of agressie problematiek, angst en paniekproblemen. Ze kunnen makkelijk getriggerd raken door gewone situaties waarin iets gebeurt wat hen terug doet denken (soms ook op onbewust niveau) aan het trauma. 

Traumasensitieve zorg houdt rekening met deze impact en heeft tot doel een omgeving te creëren waarin jij je veilig en ondersteund voelt tijdens je herstelproces.

Enkele belangrijke aspecten van traumasensitieve zorg zijn

  1. Veiligheid en vertrouwen: Traumasensitieve zorgverleners creëren een veilige en betrouwbare omgeving waarin je je comfortabel voelt om je verhaal te delen en stappen te zetten naar herstel. Dit vertrouwen moet vaak groeien gedurende een traject.

  2. Erkenning en begrip: Ze begrijpen de impact van trauma en erkennen dat jouw ervaringen legitiem zijn. Er is geen oordeel, alleen begrip.

  3. Samenwerking: In traumasensitieve zorg wordt er samen met jou aan je herstel gewerkt. Jij hebt een actieve rol in het bepalen van je doelen en het nemen van beslissingen over je zorg. Er is een basis van gelijkwaardigheid. 

  4. Respect voor jouw unieke behoeften: Deze zorg benadrukt het belang van het respecteren van jouw individuele behoeften en achtergrond, inclusief culturele verschillen.

Waarom is traumasensitieve zorg belangrijk voor jou?

De keuze voor traumasensitieve zorg kan een positieve invloed hebben op jouw herstel. Hier zijn enkele redenen waarom:

  1. Herstel bevorderen: Traumasensitieve zorg kan je helpen om stappen te zetten in de richting van herstel en welzijn na traumatische ervaringen.

  2. Vertrouwen opbouwen: Het kan je helpen vertrouwen te herstellen dat mogelijk beschadigd is door traumatische gebeurtenissen.

  3. Voorkomen van hertraumatisering: Traumasensitieve zorgverleners begrijpen hoe belangrijk het is om hertraumatisering te voorkomen en zullen hier rekening mee houden in je zorg.

  4. Aandacht voor jouw unieke reis: Deze benadering respecteert jouw persoonlijke achtergrond en ervaringen, wat kan leiden tot zorg die beter aansluit bij wat jij nodig hebt.

Jouw reis naar herstel

Als je op zoek bent naar ondersteuning bij het herstellen van trauma, overweeg dan om traumasensitieve zorg te verkennen. Het kan de sleutel zijn tot het herwinnen van controle over je leven en het opbouwen van veerkracht na moeilijke tijden. Het belangrijkste is dat je weet dat er ondersteuning beschikbaar is en dat jouw herstel centraal staat.

In dit artikel hebben we traumasensitieve zorg besproken en waarom het belangrijk kan zijn voor jouw herstel na traumatische ervaringen. Het is een benadering die gericht is op jouw veiligheid, begrip, samenwerking en respect voor jouw unieke behoeften. Overweeg traumasensitieve zorg als een pad naar herstel en welzijn op jouw eigen tempo.

Wil je meer informatie of hulp? Neem dan contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.