Ontdek je unieke gave: Drie vormen van Hoogsensitiviteit

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 19:40

Heb je ooit gehoord dat je "te gevoelig" bent? Nou, dat betekent eigenlijk dat je een bijzondere gave hebt! Hoogsensitiviteit houdt in dat je je meer bewust bent van de details om je heen en dieper nadenkt over ideeën, emoties en ervaringen dan anderen. In feite zou een treffender woord voor 'gevoelig' wel eens 'responsief' kunnen zijn, omdat jouw lichaam en geest sterker reageren op de wereld om je heen.

Hoogsensitieve mensen beleven alles intenser

Hoogsensitieve mensen hebben een intensere beleving van liefdesverdriet, pijn, verlies, maar ook van schoonheid, nieuwe ideeën en vreugde. De gevoelige geest gaat dieper, terwijl anderen wat aan de oppervlakte blijven. Mensen met hoogsensitiviteit vertonen vaak gelijkaardige kenmerken, zoals gevoeligheid voor stress in drukke omgevingen en een rijk emotionele innerlijke beleving. Maar het is belangrijk te beseffen dat ieders gevoeligheid uniek is. Onderzoekers hebben ontdekt dat er drie verschillende soorten hooggevoeligheid zijn die mensen kunnen ervaren, en dat sommigen één of meer van deze types in zich hebben.

1. De Supersensor is gevoelig voor zintuigelijke informatie

Als jij jezelf herkent als een supersensor, betekent dit dat je gevoelig bent voor informatie die binnenkomt via je zintuigen, zoals wat je ziet, ruikt, hoort en voelt. Deze vorm van gevoeligheid beïnvloedt niet alleen hoe je je aanpast aan je omgeving, maar ook hoe snel je overweldigd kunt raken.

Je zou wel eens een supersensor kunnen zijn als je:

 • Van nature aandachtig en alert bent, wat je een waardevolle aanvulling maakt in situaties waarin details van belang zijn, zoals het organiseren van evenementen, correctiewerk, architectuur, in de zorgverlening of bij het oplossen van problemen.
 • Snel merkt wat er moet veranderen om een oncomfortabele omgeving te verbeteren. Misschien stel je voor om de thermostaat aan te passen als het te warm of te koud is, of suggereer je veranderingen in de verlichting om een aangenamere sfeer te creëren.
 • Je snel vermoeid raakt of overweldigd wordt in luidruchtige of drukke omgevingen, zoals drukke restaurants, overvolle winkels of grote netwerkevenementen.
 • Een gevoelig lichaam hebt als het aankomt op cafeïne, alcohol, medicijnen of andere stoffen. Zelfs kleine hoeveelheden van deze stoffen kunnen sterke reacties in je lichaam veroorzaken, en je kunt de effecten ervan intenser voelen dan de meeste mensen. Voor jou is een klein beetje al genoeg.
 • Ongemakkelijk kunt zijn bij bepaalde dingen die je ziet, hoort of aanraakt. Harde geluiden, zoals alarmsignalen of geschreeuw, kunnen je angstig of overstuur maken. Krassende kleding of onaangename texturen kunnen je irriteren en afleiden. Felle lichten of verblinding kunnen je ogen pijn doen en hoofdpijn veroorzaken.

2. De Supervoeler is gevoelig voor opwinding en emoties

Als je jezelf herkent als een supervoeler, betekent dit dat je sterk reageert op emotionele prikkels, zowel van binnenuit als van anderen. Deze vorm van gevoeligheid gaat vaak gepaard met een natuurlijk talent om mensen te begrijpen, maar het kan ook betekenen dat je je meer op details concentreert of intenser met pijnlijke emoties omgaat.

Je bent mogelijk een supervoeler als je:

 • Diepgaand voelt en een rijk emotioneel innerlijk hebt.
 • Een hoog niveau van empathie bezit, wat je relaties kan verdiepen, je communicatie kan verbeteren, je emotionele intelligentie kan vergroten, en het vertrouwen van anderen kan opbouwen.
 • Vaak de emoties van de mensen om je heen absorbeert. Als iemand in je omgeving van streek of gestrest is, kun je jezelf ook zo voelen, zelfs als je daarvoor je goed voelde. Dit gebeurt bij iedereen in zekere mate, omdat emoties besmettelijk zijn, maar voor jou is dit sterker en frequenter.
 • Voldoende tijd nodig hebt om je emoties en ervaringen te verwerken en je energie op te laden. Je hoeft daarom niet per se alleen te zijn, maar het is wel belangrijk om op een rustige en vredige plek te zijn terwijl je iets kalmerends en ontspannends doet, zoals een boek lezen, muziek lezen, een spelletje doen of gewoon luieren in bed.
 • Je uiterste best doet om fouten te vermijden. Je controleert bijvoorbeeld je werk meerdere keren om er zeker van te zijn dat het klopt, of je besteedt extra tijd aan het onderzoeken van een onderwerp om er zeker van te zijn dat alle informatie correct is. Als je denkt dat je een fout hebt gemaakt, kan dit je erg ongemakkelijk of angstig maken.
 • Je gestrest of uitgeput voelt als je veel te doen hebt in korte tijd.
 • Snel geïrriteerd raakt als je honger hebt.

3. De Estheet is gevoelig voor vorm, kleur en detail

Als je jezelf herkent als een estheet, betekent dit dat je oog hebt voor details in je omgeving, vooral op het gebied van kunstzinnige details. Je hebt een speciale waardering voor kunst en schoonheid.

Tekenen dat je misschien een hoge esthetische gevoeligheid hebt, zijn onder meer:

 • Je merkt artistieke details op die anderen mogelijk over het hoofd zien. Misschien valt je bijvoorbeeld een specifieke bloem op die bloeit in een tuin, of zie je een subtiel vleugje blauw in een verfkleur.
 • Je geniet intens van en wordt diep geraakt door muziek, poëzie, kunstwerken, romans, films, tv-shows, prachtige natuurscènes of mooi ingerichte kamers. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je heel gelukkig wordt van een vrolijk deuntje of dat je huilt tijdens een ontroerende film.
 • Je hebt een sterke waardering voor subtiele geuren of smaken, zoals die van goede wijn.
 • Je hebt een rijke, fantasierijke innerlijke wereld. Het kan zijn dat je plezier hebt in het bedenken van verhalen, personages en verschillende situaties in je hoofd.
 • Misschien ben je ook goed in het visualiseren van dingen, zoals hoe een scène eruit zou zien of hoe iets zou aanvoelen. Deze vaardigheid kan je helpen om nieuwe ideeën te bedenken en nieuwe denkwijzen te ontwikkelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoogsensitiviteit zowel genetisch bepaald is als beïnvloed wordt door je ervaringen en opvoeding. Daarom is hoogsensitiviteit een complexe eigenschap die van persoon tot persoon verschilt. Het kan dus zijn dat je jezelf in verschillende mate herkent in één, twee of alle drie de vormen van gevoeligheid. Door je hoogsensitiviteit te begrijpen, kun je een rijker leven leiden en de sterke punten ervan omarmen.


Bron: Boek Hoogsensitief Jen Granneman en André Solo

Welk type herken jij? 

Boekentip: Hoogsensitief 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.