Game Over voor Depressie?

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 08:00
gamen tegen depressie, taboe doorbreken, toetsenbord, gaming

Games zijn meer dan alleen maar entertainment. Ze hebben het vermogen om een positieve impact te hebben op onze geestelijke gezondheid, vooral als het gaat om depressie. Een onderzoek van de Radboud Universiteit laat zien hoe games kunnen helpen bij het bespreekbaar maken van mentale gezondheid. Anouk Tuijnman co-ontwikkelde twee toegepaste videogames voor depressie bij jongeren en promoveert op 28 november aan de Radboud Universiteit.

Depressie en gamen, verlichting van gevoelens van hopeloosheid

Wanneer het gaat om depressie, is het soms lastig om erover te praten. Mensen kunnen zich geïsoleerd voelen of het moeilijk vinden om hun gevoelens te uiten. Hier komen games in beeld. Ze bieden een veilige ruimte, een virtuele wereld waarin mensen kunnen ontsnappen aan de realiteit en zich vrij kunnen voelen. Deze virtuele omgevingen kunnen een gevoel van controle en prestatie bieden, wat kan helpen bij het verlichten van gevoelens van hopeloosheid die vaak gepaard gaan met depressie.

Samen gamen biedt sociale steun

Wat interessant is, is dat games niet alleen een ontsnapping bieden, maar ook een gevoel van verbondenheid. Online gaming gemeenschappen brengen mensen van over de hele wereld samen, waardoor een gevoel van saamhorigheid en sociale steun ontstaat. Dit kan enorm waardevol zijn voor mensen die zich geïsoleerd voelen door hun depressie.

Het onderzoek benadrukt ook hoe games gebruikt kunnen worden om het gesprek over mentale gezondheid op gang te brengen. Door middel van verhalen in games kunnen complexe emotionele situaties op een toegankelijke manier worden getoond. Dit opent de deur naar gesprekken en normaliseert het praten over geestelijke gezondheid.

Een krachtig hulpmiddel in de behandeling tegen depressie

Het is belangrijk op te merken dat hoewel games voordelen kunnen bieden, ze niet als enige oplossing moeten worden gezien. Ze kunnen deel uitmaken van een bredere aanpak voor de behandeling van depressie, naast professionele hulp en sociale ondersteuning.

Al met al tonen deze inzichten aan dat games een krachtig hulpmiddel kunnen zijn in het bevorderen van de geestelijke gezondheid en het doorbreken van het taboe rond depressie. Ze bieden niet alleen een manier om te ontsnappen aan de realiteit, maar ook een platform om verbondenheid te ervaren en belangrijke gesprekken te voeren over mentale gezondheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.