Hoe Angst je Leven steeds meer gaat beheersen

Gepubliceerd op 26 november 2023 om 13:00
angst doodt dromen, de impact van angst op je leven

Angst is een veelvoorkomende metgezel die vaak in stilte aanwezig is, sluimerend achter de schermen van ons dagelijks bestaan. Het manifesteert zich op verschillende manieren en kan een diepgaande impact hebben op hoe we functioneren in het leven van alledag. Het kan onze manier van reageren beïnvloeden, ons stemgedrag bij een verkiezing, onze houding naar anderen toe. Laten we eens kijken naar enkele van de manieren waarop angst ons leven beïnvloedt, soms zonder dat we het direct beseffen.

1. Verstoring van Emotioneel Evenwicht

Angst kan ons emotionele evenwicht verstoren. Het brengt een constante stroom van zorgen en onzekerheden met zich mee, waardoor het moeilijk kan zijn om vreugde te ervaren of zelfs eenvoudige dagelijkse taken met volle aandacht uit te voeren. Je wordt vaak in beslag genomen door angstige gedachten, rampscenario's of 'stel dat' denken. Je lijdt het meest door je eigen gedachten en gevoelens over iets wat je angstig maakt.

2. Beperking van Levenskwaliteit

Het beperkt vaak de kwaliteit van ons leven doordat het ons ervan weerhoudt nieuwe ervaringen aan te gaan. Het kan leiden tot vermijdingsgedrag, waarbij we situaties of activiteiten vermijden die ons angstig maken, zelfs als ze waardevol of belangrijk voor ons zijn. Hierdoor maken we soms de verkeerde keuzes, keuzes die enkel de angst voeden maar waarbij we onszelf tekort doen. We ontnemen onszelf waardevolle kansen en groeimogelijkheden.

3. Fysieke Gevolgen van Angst

Niet alleen beïnvloedt angst onze geestelijke gezondheid, maar het kan ook fysieke gevolgen hebben. Denk aan slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, spierspanning en zelfs een verzwakt immuunsysteem. Deze fysieke manifestaties zijn vaak het gevolg van langdurige angst. Je merkt dit vooral in je nek en schouders door aanhoudende stijfheid en pijnklachten. Ook hoofdpijn en vatbaarheid voor infecties komen voor door onze angst.

4. Sociale Terughoudendheid

Angst kan ons sociale interacties beïnvloeden. Het kan leiden tot isolatie, het vermijden van sociale gelegenheden of het hebben van moeite om nieuwe relaties op te bouwen uit angst voor afwijzing of kritiek. Hierdoor kan je leuke momenten missen of moeilijk de aansluiting vinden. Je zal sneller gevoelens van afwijzing, minderwaardigheid en uitsluiting ervaren dan anderen als je je sociaal terughoudend opstelt. Het wordt een zichzelf vervullende voorspelling. Zie je wel.. ze moeten me niet.. terwijl je zelf de afstand houdt.

5. Prestatie en Productiviteit Vermindering

Wanneer angst aanhoudt, kan het onze prestaties en productiviteit beïnvloeden. Het kan onze focus en concentratie verminderen, wat uiteindelijk ons vermogen om taken effectief uit te voeren belemmert.Als je veel met angstige gedachten bezig bent, ben je minder bezig met het proces. De angst om je baan te verliezen, niet goed genoeg te zijn of het perfectionisme of de faalangst, vraagt veel energie en eist je aandacht telkens op. 

De impact van angst op ons dagelijks leven is veelzijdig en kan diepgaand zijn. Maar het belangrijkste om te onthouden is dat er manieren zijn om met angst om te gaan en het te overwinnen. Wil je hulp bij het overwinnen van je angst? Neem dan gerust contact op. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.