Assertiviteit is jezelf beschermen tegen Stress, Angst en Depressie

Gepubliceerd op 18 december 2023 om 08:00
fruitlimonade, hoe eerlijk ben je over de smaak

Een filmpje zegt soms meer 100000 woorden. Buiten dat het filmpje erg aandoenlijk en humoristisch is, laat het ook nog iets diepers zien van onze psyche en hoe onze sekse hier zelfs bepaalt hoe we reageren en welke gevolgen dit heeft. Bekijk eerst het filmpje voordat je verder leest...

Assertief gedrag bij vrouwen en mannen is verschillend

De reactie van de jongens is heel anders als die van de meisjes. Dit zal deels te maken hebben met opvoeding waarin jongens over het algemeen ruwer en directer mogen zijn dan meisjes. Daarbij heb je een gedragsverschil in de wens tot sociaal zijn. Waar meisjes vaak meer rekening (willen) houden met de gevoelens van anderen, daar zullen jongens veel eerder voor de eigen mening uitkomen.

Een jongen die eerlijk en direct is vinden we vaak grappig of stevig, een meisje wat eerlijk en direct is, kan wel eens rekenen op een negatieve opmerking over haar gedrag, dat ze wel wat vriendelijker of diplomatieker mag reageren. In de grote mensenwereld gaat dit nog veel verder. Mannen die kordaat en direct zijn worden gezien als sterke leiders die we aantrekkelijk vinden, vrouwen die dit doen worden gezien als een vrouw met haar op de tanden of een 'bitch' en vinden we vaak minder aantrekkelijk. 

Complimenten stimuleren meer van hetzelfde gedrag

In het filmpje zie je dit ook terug in de reacties van de onderzoekers. Ze moeten lachen om de directheid van de jongens en ze zijn vertederd over de diplomatie van de meisjes. De positieve reacties die kinderen doorgaans van volwassenen krijgen op bepaald gedrag, zullen hen motiveren om dit meer te ontwikkelen. Immers iedereen houdt van een complimentje en wil er best nog eentje. 

Onderdanig "please gedrag" of agressie?

In mijn praktijk zie ik de gevolgen terug bij mensen waarbij assertiviteit niet is beloond. Ze vertonen óf onderdanig gedrag óf agressief gedrag. Het onderdanige gedrag  uit zich in "please gedrag" (zoals de meisjes in dit filmpje) en het niet uitspreken van de eigen behoeften, mening of wensen.

Het agressieve gedrag uit zich in explosieve boosheid, opvliegerigheid, snel overprikkeld zijn en zich niet gehoord of gezien voelen. Vaak gaan mensen na verloop van tijd inzien dat het een probleem vormt in de relaties die ze hebben met anderen zoals partner, familie of op het werk. Mensen kunnen last krijgen van stemmingswisselingen waarin ze van "please gedrag" in een keer kunnen doorschieten in verbale agressie en ruzie gedrag, waarna ze schrikken van zichzelf en weer terugvallen in onderdanig gedrag, zonder ooit te beseffen wat er nou eigenlijk echt van binnen gebeurt en waarom het hen niet lukt om het onder controle te krijgen. 

Assertief gedrag helpt tegen stress, angst en depressie

Assertiviteit zou eigenlijk de eigenschap moeten zijn die we aangeleerd dienen te krijgen want assertief gedrag houdt rekening met de ander maar zonder jezelf te verliezen in onderdanig of agressief gedrag. Voor de jongens en meisjes in het filmpje is het nog een spel, een experiment en is het altijd goed hoe ze reageren. Gelukkig maar.

Echter als je maar vieze zoute limonade blijft drinken zonder hierover eerlijk en tactvol te kunnen zijn, dan voel je je op den duur ook niet lekker. Een jongetje zei het netjes: ik zou er ziek van worden als ik dit moet blijven drinken. Hij vertelde eerlijk wat het met hem deed en waarom hij er niet meer van wilde drinken. Hij hield het bij zichzelf. Op die manier schaadt hij de relatie niet maar is hij ook zuinig op zichzelf.

Ik denk dat dit jongetje weinig last van stress krijgt als hij zo eerlijk en netjes vertelt wat hij wel of niet wilt en wat het met hem doet. Ik denk dat de meiden in dit filmpje er meer moeite mee zullen hebben later.. Hun reacties zijn te empathisch, te lief en te veel rekening houdend met de gevoelens van de ander. Dat leidt tot stress, angst of depressieve gevoelens naar jezelf toe op den duur. Het geeft een innerlijk conflict en op den duur word je hier ongelukkig en gestrest van.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.