Relatietest: in 9 vragen duidelijkheid over wel of geen relatietherapie

Gepubliceerd op 5 december 2023 om 08:04
koppel, relatie, knuffelen, relatietest, relatietherapie

Overweeg je relatietherapie? Het is helemaal normaal om hulp te zoeken als het wat minder gaat in je relatie. Soms zit je vast en lijkt het alsof je er alleen niet uitkomt. Relatietherapie kan een geweldige manier zijn om beter te leren communiceren, elkaar beter te begrijpen en te groeien als koppel.

Relatietherapie? Werkt dat?

Nou, het kan je helpen om beter naar elkaar te luisteren. Soms denken we dat we praten, maar luisteren we eigenlijk niet echt. In therapie leer je die luistervaardigheden verbeteren, wat enorm kan helpen om misverstanden te voorkomen. Het kan ook helpen bij het oplossen van conflicten. In plaats van steeds weer dezelfde ruzies te hebben, leer je manieren om hier constructief mee om te gaan. En dat is echt een gamechanger voor een gezonde relatie. 75 tot 80% van de koppels die in relatietherapie gaan heeft daar veel baat bij. 

Toch is relatietherapie niet voor iedereen geschikt.

Sommige stellen voelen zich er niet comfortabel bij of zijn er gewoon nog niet klaar voor. En dat is oké. Het belangrijkste is dat je allebei openstaat voor verandering en bereid bent om eraan te werken. Het draait allemaal om het vinden van wat voor jullie werkt. Of je nu samen in therapie gaat of zelf aan de slag gaat met boeken of online programma's, het doel is om te groeien en sterker uit de moeilijke tijden te komen.

Wat je ook beslist, onthoud dat het oké is om hulp te vragen. Het betekent niet dat je relatie zwak is, maar juist dat je er alles aan wilt doen om het sterker te maken. En dat is een prachtige stap vooruit. 

Doe de relatietest om te kijken waar jullie staan

Wil je weten of relatietherapie een aanrader is voor jouw relatie? Doe dan deze Relatietest.

Wat is jouw score? De uitslagberekening gaat als volgt:
9 tot 18 punten: Er valt veel verbetering te halen in jouw relatie. Het gaat niet zo heel goed in jullie relatie. Je kan de verbinding en communicatie met elkaar sterk verbeteren. Vraag hulp voor het te laat is en beiden met veel pijn en onvrede zo verder blijven gaan. Relatietherapie zou jullie zeker kunnen helpen
18 tot 27 punten: Er gaan dingen goed maar er is ook wel het een en ander wat niet zo soepel gaat. Relatietherapie zou jullie vooruit kunnen helpen om die belemmeringen en blokkades aan te pakken. Het is zeker een aanrader om te voorkomen dat de relatie steeds verder afglijdt.
27 tot 36 punten: Jullie relatie gaat lekker en ondanks dat er wellicht wat dingen voor verbetering vatbaar zijn, komen jullie er waarschijnlijk goed zelf uit. Relatietherapie kan je helpen met de wat mindere punten, maar probeer het eerst eens zelf op te lossen met een aantal goede gesprekken samen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.