Doe de 'Zit jij lekker in je Vel' test

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 07:56
mental health matters, belangrijk psychisch gezond te zijn

Je merkt vaak aan verschillende dingen dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Het is belangrijk om naar jezelf te luisteren en de signalen die je lichaam en geest geven serieus te nemen. We gaan nu weer een nieuw jaar in en misschien heb je je wel voorgenomen om er dit jaar wat aan te gaan doen want je mentale gezondheid is erg belangrijk voor je kwaliteit van leven! Hoe weet je nou hoe het zit met jouw mentale gezondheid?

Hier zijn wat tekenen die kunnen aangeven dat het even wat minder gaat:

 1. Laag energieniveau: Als je merkt dat je constant moe bent of weinig energie hebt, zelfs na voldoende rust, kan dat een teken zijn dat je niet helemaal lekker in je vel zit.

 2. Stress en spanning: Als je merkt dat je vaak gestrest bent, gespannen of prikkelbaar zonder duidelijke reden, kan dat wijzen op innerlijke onrust.

 3. Slaapproblemen: Moeite hebben met in slaap vallen, doorslapen of vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen, zijn tekenen die kunnen wijzen op innerlijke onrust of zorgen.

 4. Veranderingen in eetgewoonten: Plotselinge veranderingen in eetlust, of juist te veel of te weinig eten, kunnen signalen zijn dat er iets aan de hand is.

 5. Minder interesse: Verlies van interesse in activiteiten waar je normaal gesproken van geniet, of minder zin hebben in sociale interacties, kunnen aanduiden dat je je niet optimaal voelt.

 6. Negatieve gedachten: Constant negatieve gedachten hebben over jezelf, anderen of de toekomst kan wijzen op een minder goede gemoedstoestand.

 7. Lichamelijke klachten: Ongemakken zoals hoofdpijn, spierspanning of maagpijn zonder duidelijke reden kunnen ook voortkomen uit innerlijke stress of ongemak.

Doe de 'Lekker in je vel' Test 

Wil je weten hoe jij er voor staat? Doe dan de "Lekker in je Vel" test en kijk wat je uitslag betekent. Je vindt de test via de onderstaande knop.

Hoeveel punten scoorde je? Hieronder vind je de uitleg per aantal punten:
10 tot 20 punten: Het gaat niet zo lekker met je. Je voelt je vaak niet goed in je vel zitten en soms ronduit slecht. Het is belangrijk dat je hiervoor hulp gaat vragen want dit is geen fijne manier van leven. Je hoeft het niet alleen te doen hé dus zoek hulp en praat over je problemen zodat er verandering mogelijk is.
20 tot 40 punten: Het zit soms mee en soms tegen bij jou. Er kunnen goede dagen zijn en soms lukt het weer even wat minder. Ook hier valt winst te halen met de juiste hulp en ondersteuning. Op die manier zullen de goede dagen toenemen en de mindere dagen verminderen. 
40 tot 50 punten: Met jou gaat het over het algemeen genomen prima. Lekker zo doorgaan en mocht het een keertje wat minder gaan dan heb je aan onderstaande tips waarschijnlijk voldoende houvast om de tijdelijke dip aan te pakken. 

Het draait allemaal om hoe je je van binnen voelt

Het is superbelangrijk om je lekker in je vel te voelen. Als je goed in je vel zit, straal je dat uit naar de wereld om je heen. Het maakt alles een stuk makkelijker. Hier zijn een paar tips om je beter te gaan voelen:

 1. Beweging is top: Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest! Even een wandeling maken, dansen op je favoriete muziek of sporten kan je humeur echt een boost geven.

 2. Lekker eten: Voeding doet veel meer dan alleen je honger stillen. Gezond eten, genoeg water drinken en regelmatig eten zijn sleutels tot een gelukkiger jij.

 3. Me-time is essentieel: Soms moet je even tijd voor jezelf nemen. Of het nu een boek lezen is, een warm bad nemen of gewoon even niets doen, het helpt om je batterijen op te laden.

 4. Positieve vibes: Omring jezelf met positieve mensen en gedachten. Dit kan echt een verschil maken in hoe je je voelt. Lachen, grapjes maken, of gewoon een goed gesprek hebben met vrienden of familie kan je dag opfleuren.

 5. Ontdek je passies: Of het nu schilderen, schrijven, sporten, koken of iets anders is, het vinden van iets waar je echt van geniet kan wonderen doen voor je gemoedstoestand.

 6. Slaap is key: Een goede nachtrust is cruciaal voor je welzijn. Probeer een regelmatig slaappatroon aan te houden en gun jezelf voldoende rust.

Wil je hulp of ondersteuning? Neem dan via onderstaande knop contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.