Vergroot de kans op Succes met je Goede Voornemens

Gepubliceerd op 4 januari 2024 om 23:10
sporten, gezondheid, goede voornemens

Het nieuwe jaar brengt vaak een golf van goede voornemens met zich mee, vol energie en positieve intenties. We willen gezonder eten, meer bewegen, nieuwe vaardigheden leren, stoppen met roken of drinken en de lijst gaat maar door. Maar hoe blijf je gemotiveerd en zet je deze voornemens om in duurzame gewoonten?

Waarom wil jij die veranderingen?

Het begint allemaal bij de reden waarom je deze veranderingen wilt. Ja, het klinkt misschien als een open deur, maar het is cruciaal: doe het voor jezelf. Niet omdat anderen het verwachten of omdat het 'in' is, een hype op Instagram of elders, maar omdat jij het wilt. Wanneer je iets doet omdat het je eigen wens is, is de kans groter dat je gemotiveerd blijft, zelfs als het even moeilijk wordt.

Realistische doelen stellen

Realistische doelen stellen is ook een sleutel tot succes. Het helpt om kleine mijlpalen te hebben, zodat je onderweg successen kunt vieren. Bijvoorbeeld, als je wilt beginnen met sporten, begin dan misschien met twee keer per week en bouw het langzaam op. Door kleine stappen te zetten, maak je het behapbaar en blijf je gemotiveerd om door te gaan. Als je te grote stappen wilt zetten, gaat het vaak mis. Zelfoverschatting maakt het moeilijker om een succes te halen.

Doorzettingsvermogen, hoe hou je het vol?

Een andere belangrijke factor is doorzettingsvermogen. Wees niet te hard voor jezelf als je een keer struikelt. Iedereen maakt fouten en het hoort bij het proces van verandering. Sta op, leer ervan en ga verder. Het draait allemaal om de reis die je aflegt, niet om de snelheid waarmee je aankomt. Een gedragsverandering kost zo'n 6 tot 9 weken om te bereiken en een nieuw gedragspatroon tot gewoonte te maken. 

Zoek steun bij anderen

Het kan ook enorm helpen om steun te zoeken bij anderen. Praat met vrienden of familie over je doelen. Samen kunnen jullie elkaar aanmoedigen en verantwoordelijk houden. Je zult versteld staan van de kracht van een ondersteunend netwerk.

Onthoud, het volhouden van goede voornemens is geen sprint, maar een marathon. Het vergt tijd, toewijding en soms wat aanpassingen onderweg. Maar elke stap die je zet, brengt je dichter bij je doel.

Dus, terwijl je het nieuwe jaar ingaat met al die geweldige plannen, onthoud waarom je ze maakt, vier elke vooruitgang, wees vriendelijk voor jezelf en zoek steun. Op die manier kun je stap voor stap je goede voornemens omzetten in blijvende veranderingen, allemaal voor jezelf.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.