Waarom je slaperig voelen iets anders is dan vermoeidheid

Gepubliceerd op 22 januari 2024 om 12:37
slaperig voelen, vermoeid voelen, in je ogen wrijven

Ken je dat gevoel wanneer je je slaperig voelt, maar niet per se moe? Het is best normaal, en er is een verschil tussen slaperigheid en vermoeidheid. Het zijn ook twee verschillende dingen. Laten we eens kijken naar waarom dit gebeurt.

Geeuwen, knikkebollen of uitputting?

Slaperigheid is dat knikkebollen, geeuwerige gevoel dat je soms overdag overvalt. Het komt vaak voor na een stevige lunch of een nacht met minder slaap. Je ogen voelen zwaar aan en je verlangt naar een dutje. Dit is meestal het gevolg van een natuurlijke dip in je energieniveau, die vaak optreedt in de middag.

Aan de andere kant heb je vermoeidheid, wat meer een algemeen gevoel van uitputting is. Dit kan het resultaat zijn van een lange dag werken, stress of simpelweg te weinig rust. Het is alsof je energiereserves helemaal leeg zijn.

Wat veroorzaakt slaperigheid en vermoeidheid?

Wel, het heeft vaak te maken met je biologische klok en circadiane ritme. Deze interne klok vertelt je wanneer het tijd is om alert te zijn en wanneer het tijd is om te rusten. In de middag is er een natuurlijke dip in alertheid, waardoor je je slaperiger voelt.

Vermoeidheid kan echter uit verschillende bronnen komen. Misschien heb je een stressvolle periode doorgemaakt, heb je veel aan je hoofd, heb je slaapproblemen waardoor je te weinig geslapen hebt gedurende een langere periode. Hierdoor kan je psyche en lichaam niet voldoende herstellen en raakt je psyche overbelast. Bij een constant moe gevoel is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en hier iets aan te doen. 

Herstel van lichaam en geest is noodzakelijk

Het is belangrijk om te weten dat zowel slaperigheid als vermoeidheid invloed kunnen hebben op je dagelijkse functioneren. Zorg daarom voor voldoende slaap 's nachts, neem pauzes gedurende de dag en probeer regelmatig te bewegen.

De volgende keer dat je je slaperig voelt maar niet moe, begrijp je misschien waarom. Luister naar je lichaam en psyche, geef het de rust die het nodig heeft, en je zult je weer energiek gaan voelen! Lukt dat niet meer? Vraag dan hulp om te zorgen dat je weer fit en lekker in je vel zit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.