Heartmath, het helend effect van Hart Ademhaling

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 14:18
heartmath, ademhaling, hartademhaling, heartmath breathing

Ik heb zojuist de HeartMath Basistraining afgerond waar ik erg enthousiast over ben. Ik ben al aan het bedenken hoe ik deze waardevolle methode en nieuwe inzichten toepas in mijn praktijk om mijn cliënten te ondersteunen bij stress, angst en trauma-gerelateerde klachten. Ik heb al gelijk even kunnen toepassen bij een cliënt met stressklachten om te laten zien hoe je met je ademhaling je hart, brein en zenuwstelsel heel snel kan kalmeren.

Ademhaling en hartcoherentie inzetten om het zenuwstelsel te kalmeren

In mijn werk ontmoet ik vaak cliënten die worstelen met stress, angst en trauma. De HeartMath Basistraining heeft me een nieuw instrument gegeven om mensen te begeleiden naar innerlijke rust en emotioneel welzijn door gebruik te maken van een app in combinatie met een specifieke hartslagmeter. 

Focus op ademhaling

Een van de krachtige aspecten van de training is de focus op een bewust ademhalingsritme. In mijn praktijk integreerde ik al eenvoudige ademhalingstechnieken die cliënten helpen om in het moment te komen en een gevoel van controle te herwinnen over hun lichaam en geest. Dit is vooral effectief bij cliënten die te maken hebben met angst en stressklachten.

Hartcoherentie door focus op hartademhaling

De hartcoherentie oefeningen die we tijdens de training hebben geleerd, blijken buitengewoon nuttig te zijn bij het creëren van harmonie tussen ademhaling en hartritme en helpt om stress te verminderen en een gevoel van kalmte te cultiveren. Het is geweldig om te zien hoe ze, met de juiste begeleiding, mensen zelf de kracht kunnen ontdekken om hun emotionele toestand op een positieve manier te beïnvloeden. Een meer kalme hartslag variatie is te bereiken door oefeningen met de app en de hartslagmeter.

Wetenschappelijk onderbouwde methodiek 

Een ander aspect dat ik belangrijk vind, is de wetenschappelijke onderbouwing van de HeartMath-methode. Het maakt het gemakkelijker voor mijn cliënten en mijzelf om de benadering te begrijpen, omdat het niet alleen gebaseerd is op de principes van het hart en de hartveld energie maar ook op meetbare resultaten. Het gebruik van de biofeedback technologie stelt mijn cliënten in staat om hun vooruitgang visueel te zien, wat motiverend werkt.

Bij cliënten met trauma-gerelateerde klachten gebruik ik de ademhalingstechnieken als een zachte manier om veiligheid en zelfregulatie te bevorderen. Het helpt hen om terug in contact te komen met hun lichaam en emoties op een beheerste manier te benaderen.

Minder stress, lagere bloeddruk, kalmere psyche

De HeartMath training heeft mijn therapeutische gereedschapskist verrijkt en heeft me geholpen om op een nog holistischere manier met mijn cliënten te werken. Als therapeut ben ik er blij mee omdat het goed toe te passen is bij andere methodieken.

Ik kijk ernaar uit om mijn cliënten verder te begeleiden, waarbij we samen de kracht van ademhaling en hartcoherentie ontdekken in hun helingsproces.

 

Practice stress relief techniques; three ways to the heart

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.