Ontspannen bij Angst: waarom het soms niet lukt en wat je wel kunt doen

Gepubliceerd op 28 januari 2024 om 07:28
angstig kijken, angst hebben, bang zijn

Heb je je ooit afgevraagd waarom het soms zo moeilijk is om te ontspannen wanneer je angstig bent? Geen zorgen, je bent niet de enige! Het blijkt dat bewust proberen te ontspannen bij angst vaak niet het gewenste resultaat oplevert. Laten we eens kijken waarom dat zo is en wat je in plaats daarvan kunt proberen.

Ontspannen wanneer je angstig bent

  1. Onze Hersenen doen niet altijd mee: Als je angstig bent, staat je brein vaak op scherp. Het reptielenbrein, dat verantwoordelijk is voor vechten, vluchten of bevriezen, kan de controle overnemen. Op zo'n moment is bewust ontspannen moeilijk omdat je brein in de overlevingsmodus staat.

  2. Teveel Focus op Ontspanning werkt tegen: Gek genoeg kan te veel nadruk leggen op het proberen te ontspannen juist averechts werken. Het kan leiden tot meer frustratie en angst als het niet direct lukt. Soms is het belangrijk om de druk weg te nemen en te accepteren dat het oké is om je even niet ontspannen te voelen.

  3. Probeer Afleiding: Een andere benadering is afleiding zoeken. Dit kan variëren van het luisteren naar je favoriete muziek tot het kijken van grappige video's. Door je aandacht elders te richten, geef je je brein de kans om te kalmeren zonder de directe focus op ontspanning.

  4. Ademhalingsoefeningen zonder druk: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen, maar de sleutel is om ze rustig en zonder druk te doen. Neem diep adem en laat de lucht op een natuurlijke manier weer los. Forceer niets en concentreer je op het ritme van je ademhaling.

  5. Aanvaard je Gevoelens: Het is belangrijk om te erkennen dat angstige gevoelens normaal zijn. Probeer ze niet weg te duwen, maar accepteer ze. Dit kan de weg vrijmaken voor meer ontspanning omdat je jezelf toestaat om te voelen wat je voelt.

Wat kan je doen tegen angst?

De volgende keer dat je je overweldigd voelt door angst, probeer dan wat vriendelijke afleiding, adem rustig in en uit, en herinner jezelf eraan dat het oké is om je gevoelens te accepteren en angstig te zijn. Ontspannen bij angst vergt soms wat oefening, maar met een positieve benadering kun je op weg zijn naar een kalmer gemoed. Lukt het echt niet om van je angst en angstige gevoelens af te komen? Vraag dan hulp!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.