Wat is de Window of Tolerance en wat heb je er aan?

Gepubliceerd op 7 februari 2024 om 17:03
window of tolerance, hypo arousal, hyper arousal, stress, paniek, onrust, depressie, apathie, evenwicht, balans, uitleg

Stress kan ons allemaal overvallen, maar begrip hebben van de "Window of Tolerance" kan het verschil maken. Deze term verwijst naar onze emotionele comfortzone, waarbinnen we ons het meest op ons gemak voelen. Laten we eens kijken hoe dit concept werkt en hoe je binnen dit raamwerk kunt blijven, zelfs als de stress je probeert te overmeesteren.

Wat is de Window of Tolerance?

Je Window of Tolerance is als een emotionele veilige haven. Binnen dit raamwerk, wat op de afbeelding hierboven tussen de blauwe lijnen is, voel je je alert, kalm en in staat om stressvolle situaties aan te pakken. Het is de plek waar je het beste functioneert. Je kan helder nadenken, voelt je rustig en op je gemak, je functioneert goed en je kan alles wat er gebeurt in en buiten jezelf goed aan. Echter, stressvolle situaties kunnen ervoor zorgen dat je uit deze comfortabele zone wordt geduwd.

Hyperarousal en Hypoarousal Zones

Buiten je raamwerk zijn er twee gebieden: de 'Hyperarousal Zone' en de 'Hypoarousal Zone'. Als stress je naar de Hyperarousal Zone duwt, ervaar je gevoelens van overweldiging, angst of irritatie. Je krijgt de neiging om te vechten (dit kan ook verbaal zijn) of te vluchten en te vermijden. Je raakt overprikkeld en kan weinig meer hebben. Dit kan komen door stress of een moeilijke periode in je leven waardoor je sneller uit je Window of Tolerance schiet.

Aan de andere kant, als je richting de Hypoarousal Zone gaat, voel je je teruggetrokken, apathisch of zelfs depressief. Sommige mensen gaan in deze staat dissociëren. Ze voelen zich buiten de werkelijkheid staan of alsof ze door een glazen bol kijken. We noemen dit ook wel de 'vries' reactie.

Hoe binnen je raamwerk te blijven bij stress

  1. Ademhalingsoefeningen: Neem een paar diepe ademhalingen om je zenuwstelsel te kalmeren. Adem langzaam in en uit. Hierdoor kalmeer je het zenuwstelsel en voorkom je hyperventilatie.

  2. Ontspanningstechnieken: Probeer technieken zoals progressieve spierontspanning of mindfulness om je lichaam te ontspannen.

  3. Beweging: Een korte wandeling kan wonderen doen om je stressniveau te verlagen en je terug te brengen naar je Window of Tolerance. Je gebruikt hiermee teveel ingeademde zuurstof waardoor je je ook vervelend kan gaan voelen. 

  4. Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een professional als je merkt dat stress een constante metgezel wordt.

De Wndow of Tolerance, hulpmiddel en maatstaf

Het begrijpen van je Window of Tolerance is als het leren kennen van een vriendelijke gids die je door stressvolle tijden kan leiden. Soms gaan we er allemaal even uit, en dat is oké. Maar als het te vaak gebeurt, is het misschien tijd om hulp te zoeken. Onthoud, je verdient het om je goed te voelen, zelfs als de wereld even hectisch lijkt.

 

Window of Tolerance Explained (English)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.