Affaire, vreemdgaan of overspel stoppen

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 18:03
vreemdgaan, affaire, overspel, stiekem relatie

Een paar keer per maand heb ik te maken met een affaire, overspel of vreemdgaan in de relatietherapeutische gesprekken. Vaak is het dan net bekend geworden in de eigen relatie en er is een enorme schade en breuk van vertrouwen in de relatie ontstaan. Het stoppen met de affaire, het overspel of vreemdgaan is soms nog een hele opgave.

Je relatie redden, hoe doe je dat?

Het komt vaker voor dan je denkt en vaak gebeurt het onverwachts. De partner die er achter komt dat zijn of haar geliefde 'het' met een ander doet, is compleet uit het veld geslagen. Stoere woorden als dat je er gelijk een punt achter zet of hem/haar gelijk buiten zet, als je dit wist, doen in een keer niet meer ter zake. De pijn van bedrog is een diepe snee in een bloedend liefdeshart en vaak wil je je partner helemaal niet kwijt. Wel ben je heel boos op hem of haar. Dit moet stoppen!

De relatietherapie is dan de meest aangewezen methode om er samen uit te komen. Te werken (niet vechten voor!) aan de relatie. Er is iets heel pijnlijks gebeurt en dat moet helen. Tijd heelt hier niet alle wonden, er over praten helpt wel al zal het wel een litteken blijven wat soms gevoelig blijft en pijn kan doen. 

Is het vreemdgaan gestopt?

Een van de eerste dingen die ik als relatietherapeut check is of de affaire, het vreemdgaan of het overspel (geef het beestje een naam) is gestopt. Immers kan je geen verbinding met je partner herstellen en het vertrouwen van je partner terugwinnen als je door blijft gaan met het contacteren van degene waarmee je vreemd bent gegaan. Dit is voor de vreemdganger vaak nog een hele opgave. Immers is er een band opgebouwd, er was een psychische winst te halen bij de minnaar of minnares. Daar afscheid van te moeten nemen is vaak nog moeilijk.

De Liefdesaffaire beëindigen valt zwaar

Zo'n 75% van de vreemdgangers vinden dit zwaar en krijgen te maken met rouw en verliesgevoelens. Het elkaar niet meer mogen zien, spreken of appen, roept nare gevoelens op. De spanning, het je begeerd voelen, goed op de markt liggen of welke andere 'winst' er ook in zat, komt te vervallen en de vraag is of je dit allemaal bij je partner kan krijgen. Zeker nu die partner nog zo boos of aangedaan is door wat jij hebt veroorzaakt. Soms is er sprake van een langdurig opgebouwde relatie die in een keer wegvalt en niet meer mag bestaan. Ook niet als vriendschap. Nog lastiger wordt het als je collega's bent en toch met elkaar geconfronteerd wordt op het werk. Vaak is er sprake van een verliefdheid die niet zomaar overgaat.

Concurreren tegen verliefdheid

De bedrogene zit nog met een ander dilemma. Hoe kan ik concurreren met het heerlijke gevoel van verliefdheid wat mijn partner heeft (gehad). Zeker als de eigen relatie al wat jaartjes oud is en er een zekere mate van routine is ontstaan en er niet meer zoveel nieuws is, is dit lastig. Daarbij kijkt iemand met verliefdheid door een roze bril en filteren zijn of haar hersenen, nauwkeurig alle negatieve signalen nog even weg. Een verliefdheid is vaak alleen maar leuk, nieuw en spannend. "Houden van" vraagt ook warme gevoelens voor de minder leuke kanten van je partner. Een gezin draaiende houden is intensiever dan een spannende seksavond zonder verplichtingen of verantwoordelijkheid. 

Tips om het vreemdgaan te stoppen:

  • Beslis als je het nog niet verteld hebt, wie je het eerst gaat vertellen dat je stopt met vreemdgaan. Je partner of je minnaar of minnares. 
  • Wees eerlijk over je gevoelens want er over liegen levert enkel meer wantrouwen en vertrouwensbreuken op. 
  • Beslis wat je wilt met je relatie. Wil je bij je partner blijven of wil je verder met je minnaar of minnares? Het is belangrijk dat je een keuze maakt. 
  • Waardoor kon deze affaire ontstaan? Wat miste je in je eigen relatie? Wat had je gevonden en wil je eigenlijk niet meer kwijt?
  • Realiseer je dat een affaire stoppen, liefdesverdriet vaak met zich mee brengt. Dat is normaal.
  • Sluit de relatie af waar je niet mee verder wilt en geef geen valse hoop.
  • Verwijder alle communicatiekanalen en social media van je affaire als je hier mee stopt. Het zou enkel weer een vonk aanwakkeren tot een vuur en leidt tot wantrouwen van je partner als je het niet doet.
  • Ga naar relatietherapie om samen met je partner dingen uit te praten en recht te zetten. Beantwoord vragen van je partner ook al is dat lastig voor je.

 

Wil je hulp of meer informatie, neem dan contact met mij op en dan kijken we samen hoe jullie geh

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.