Vliegangst Overwinnen: Therapeutische Tips in een Podcast

Gepubliceerd op 26 januari 2024 om 08:46
vliegangst podcast, rooz, mirjam, jolande, aviofobie

Heb je ooit nagedacht over waarom mensen vliegangst kunnen hebben en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? In een recent gemaakte podcast heb ik als psychosociaal therapeut mijn inzichten gedeeld over angst in het algemeen en meer specifiek over vliegangst ook wel aviofobie genoemd.

Vliegangst is een intense angst of bezorgdheid die mensen ervaren in verband met vliegen. Het kan variëren van lichte nervositeit tot ernstige paniek. Deze angst kan ontstaan door verschillende factoren, zoals controleverlies, hoogtevrees, claustrofobie of eerdere negatieve ervaringen met vliegen. Het is belangrijk te begrijpen dat vliegangst een veelvoorkomend fenomeen is en dat er verschillende benaderingen zijn om hiermee om te gaan en het te overwinnen.

Press Play and Fly Away

Het maken van de podcast voor mensen met vliegangst deed ik in samenwerking met Mirjam van Roosendaal en Rooz de Bree. Mirjam maakte de podcast Press Play and Fly Away als afstudeerproject en ik vond het leuk om daaraan mee te werken. Rooz is ondermeer bekend van TikTok en zij heeft vliegangst terwijl haar vriend piloot is. Samen maakten we de podcast over Vliegangst en hoe je daar het beste mee om kan gaan. Ik vind het leuk om deze waardevolle informatie nu met jullie te delen via deze blog.

Vliegangst triggers en symptomen

Angst is een natuurlijke emotie die ons waarschuwt voor mogelijke gevaren. Vliegangst is daar een voorbeeld van, en het kan behoorlijk belemmerend zijn. Maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om ermee om te gaan en het te overwinnen. Een belangrijk aspect is het begrijpen van de oorsprong van angst. Misschien zijn er bepaalde triggers die diepgewortelde emoties oproepen, vaak liggen er negatieve ervaringen aan ten grondslag. In de podcast aflevering 1. 'Een week voor Vertrek' hebben we besproken hoe het identificeren van deze triggers de eerste stap is naar effectieve zelfhulp.

vliegangst podcast poster, press play fly away, podcast aviofobie

Tips om Vliegangst te verminderen

Daarnaast hebben we nuttige tips gedeeld om vliegangst te verminderen. Ademhalingsoefeningen en het toepassen van mindfulness kunnen bijvoorbeeld helpen om de angstreactie te beheersen. Het is essentieel om stap voor stap aan de angst te werken en jezelf de tijd te gunnen om comfortabel te worden met het idee van vliegen. Als therapeut benadruk ik altijd het belang van zelfcompassie en geduld. Het overwinnen van vliegangst is een proces, geen snelweg. Het is volkomen normaal om kleine stappen te zetten en jezelf te belonen voor elke vooruitgang.

De Podcast over Vliegangst

Deze podcast biedt niet alleen inzichten in vliegangst, maar ook handvatten voor iedereen die met angst kampt. Dus, als je geïnteresseerd bent in het overwinnen van angst, luister dan naar de podcast want je kan de kennis ook gebruiken bij andere vormen van angst en fobieklachten (vooral aflevering een) De podcast is logisch opgebouwd in vijf verschillende fasen waarin je te maken hebt met Vliegangst in relatie tot het maken van een vliegreis.

De verschillende fasen van Vertrek

Zo is aflevering twee afgestemd op het moment dat je je koffer gaat inpakken en kan je die luisteren als je daar mee bezig bent. Op die manier bereid je je reis ook een stukje psychisch voor. Aflevering drie is bedoeld voor als je op het vliegveld bent en aflevering vier voor in het vliegtuig zelf. Rooz deelt haar tips over hoe zij zichzelf kalm kan houden in het vliegtuig en wat zij heeft geleerd van haar pilotenvriend. Ook hier zitten weer handige tips en weetjes in die je helpen om beter om te gaan met je vliegangst. Tenslotte is aflevering vijf gericht op het terugvliegen want als je heen gaat, vlieg je vaak ook weer terug. 

Vliegangst therapie of EMDR, kan dat?

Therapie om vliegangst aan te pakken is een aanrader, mocht de podcast niet voldoende voor je zijn. De therapie richt zich op het begrijpen en beheersen van de angst voor vliegen. In de therapie worden vaak technieken zoals cognitieve gedragstherapie en exposuretherapie gebruikt. Cognitieve gedragstherapie helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en overtuigingen over vliegen. Exposuretherapie betrekt geleidelijke blootstelling aan vlieggerelateerde situaties, waardoor de angst afneemt. Ik leer je ook ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen aan om de angstreactie te verminderen. Tevens maak ik gebruik van EMDR om nare ervaringen te neutraliseren en de spanning van de angst af te halen. Het doel is om stapsgewijs vertrouwd te raken met vliegen en de angst te overwinnen. Ik heb al veel mensen met vliegangst kunnen helpen om lekker relaxed in het vliegtuig te zitten.

Laten we samen werken aan het creëren van een wereld waarin we angsten kunnen begrijpen, accepteren en overwinnen. Deel deze blog gerust in je netwerk, want je weet nooit wie je ermee kunt helpen. Je vind de hele podcast hier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.